Izabrana 4 projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u okviru Drugog javnog poziva - kompletni rezultati konkursa

10. April 2022.

Četiri projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije izabrana su u okviru Drugog konkursa EU SHAI programa i potpisani su sporazumi o donaciji sa jedinicama lokalne samouprave koje će ih sprovoditi. 

Projekti izabrani za finansiranje i odobreni od strane Upravnog odbora Programa 11. marta 2022. godine obezbediće stambena rešenja i mere socijalne inkluzije za 63 porodice. Donacija Evropske unije kroz grantove je 1.48 miliona evra, a sufinansiranje jedinica lokalne samouprave je 423 hiljade evra.

Rang lista projekata izabranih za implementaciju:


Među 63 porodice koje će biti obuhvaćene izabranim projektima, za porodice koje pripadaju romskoj nacionalnoj manjini predviđene su 53 stambene jedinice, za žene žrtve porodičnog nasilja dve, za mlade koji napuštaju institucionalni smeštaj takođe dve, i za porodice čiji je član/članovi osoba sa invaliditetom šest stambenih jedinica.

Projekti predviđaju sledeće tipove stambenih rešenja:
A. izgradnja višeporodičnih zgrada sa socijalnim stanovima, na javnom zemljištu
B. izgradnja porodičnih kuća na privatnom ili javnom zemljištu
C. kupovina individualnih stambenih jedinica: porodične kuće i stanovi, seoska domaćinstva sa okućnicom
D. mali infrastrukturni radovi na postojećim kućama i stanovima u privatnom ili javnom vlasništvu


Na Drugom konkursu za projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije koji je trajao od 1. oktobra do 15. novembra 2021. godine i u kom su pravo učešća imale sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji koje nemaju aktivne projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u okviru EU SHAI programa, primljeno je 20 prijava. Pet prijava nije prošlo administrativnu proveru, a od 15 aplikacija koja je evaluirana, njih osam je dobilo ocenu iznad praga od 60 bodova. Nakon verifikacije budžeta, zahtevanih pojašnjenja prijava i terenskih poseta, ukupno četiri aplikacije su preporučene za finansiranje. 


Prijave koje nisu prošle administrativnu proveru ili nisu prešle postavljeni bodovni prag su: Velika Plana, Kragujevac, Paraćin, Kraljevo, Šabac, Surdulica, Vranje, Knjaževac, Sjenica, Valjevo, Sremska Mitrovica, Kanjiža, Svrljig, Zaječar, Bosilegrad, i Bogatić.

Sve vesti o projektima socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije pratite na sajtu EU SHAI programa social-housing.euzatebe.rs, na Fejsbuk stranici EU u Srbiji, Tviter nalogu @eusrbija, i Instagram profilu @eusrbija.