Izabrana dva projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u okviru Trećeg javnog poziva - kompletni rezultati konkursa

11. Jul 2022.

Dva projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije izabrana su u okviru Trećeg konkursa EU SHAI programa i potpisani su sporazumi o donaciji sa jedinicama lokalne samouprave koje će ih sprovoditi. 

Projekti izabrani za finansiranje i odobreni od strane Upravnog odbora Programa 29. juna 2022. godine obezbediće stambena rešenja i mere socijalne inkluzije za 40 porodica. Donacija Evropske unije kroz grantove je 1.24 miliona evra.

Rang lista projekata izabranih za implementaciju


Izabrani projekti obuhvatiće sledeće ciljne grupe: pripadnici romske nacionalne manjine, žene žrtve porodičnog nasilja i mladi koji napuštaju institucionalni smeštaj.

Predviđeni su sledeći tipovi stambenih rešenja:

  1. izgradnja višeporodičnih zgrada sa socijalnim stanovima, na javnom zemljištu
  2. kupovina individualnih stambenih jedinica: porodične kuće i stanovi, seoska domaćinstva sa okućnicom

Na Trećem konkursu za projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije koji je trajao od 15. marta  do 15. aprila 2022. godine i u kom su pravo učešća imale sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji koje nemaju aktivne projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u okviru EU SHAI programa, primljeno je pet prijava. Dve prijave nisu prošle administrativnu proveru, a od tri aplikacija koje su evaluirae, dve su dobile ocenu iznad praga od 60 bodova. Nakon verifikacije budžeta, zahtevanih pojašnjenja prijava i terenskih poseta, ukupno dve aplikacije su preporučene za finansiranje. 

Prijave koje nisu prošle administrativnu proveru ili nisu prešle postavljeni bodovni prag su: Velika Plana, Kraljevo i Mionica.

Sve vesti o projektima socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije pratite na sajtu EU SHAI programa social-housing.euzatebe.rs, na Fejsbuk stranici EU u Srbiji, Tviter nalogu @eusrbija, i Instagram profilu @eusrbija.