Izabrano 19 projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije, donacija EU 10.2 miliona EUR - kompletni rezultati konkursa

5. Jul 2021.

Devetnaest projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije izabrano je u okviru konkursa EU SHAI programa i potpisani su sporazumi o donaciji sa jedinicama lokalne samouprave koje će ih sprovoditi. 

Projekti izabrani za finansiranje i odobreni od strane Upravnog odbora Programa 28. maja 2021. godine obezbediće stambena rešenja i mere socijalne inkluzije za 421 porodicu (sa procenjenih 1,507 članova). Donacija Evropske unije kroz grantove je 10.2 miliona evra, a sufinansiranje jedinica lokalne samouprave je 2.2 miliona evra.

Rang lista projekata izabranih za implementaciju:

Među 421 porodicom koja će biti obuhvaćena izabranim projektima, za porodice koje pripadaju romskoj nacionalnoj manjini predviđeno je 217 stambenih jedinica, za žene žrtve porodičnog nasilja 72, za mlade koji napuštaju institucionalni smeštaj 23, za porodice čiji je član/članovi osoba sa invaliditetom 80, i za ostalo osetljivo lokalno stanovništvo 29 stambenih jedinica.


Projekti predviđaju sledeće tipove stambenih rešenja:
A. izgradnja višeporodičnih zgrada sa socijalnim stanovima, na javnom zemljištu
B. izgradnja porodičnih kuća na privatnom ili javnom zemljištu
C. kupovina individualnih stambenih jedinica: porodične kuće i stanovi, seoska domaćinstva sa okućnicom
D. mali infrastrukturni radovi na postojećim kućama i stanovima u privatnom ili javnom vlasništvu


Na konkursu za projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije koji je trajao od 23. novembra 2020. do 12. februara 2021. godine i u kom su pravo učešća imale sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji, EU SHAI program je primio 48 prijava. Sedam prijava nije prošlo administrativnu proveru, a od 41 aplikacije koja je evaluirana, njih 23 je dobilo ocenu iznad praga od 60 bodova. Nakon verifikacije budžeta, zahtevanih pojašnjenja prijava i terenskih poseta, ukupno 19 aplikacija je preporučeno za finansiranje. 


Prijave koje nisu prošle administrativnu proveru, nisu prešle postavljeni bodovni prag i nisu preporučene za finansiranje su: Bač, Bečej, Bela Palanka, Bor, Bujanovac, Ćuprija, Dimitrovgrad, Kanjiža, Knjaževac, Kragujevac, Kraljevo, Lučani, Mionica, Novi Sad, Rača, Ražanj, Sjenica, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica, Šid, Tutin, Valjevo, Velika Plana, Vlasotince, Vranje, Zaječar, Zrenjanin, Žabalj.

Sve vesti o projektima socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije pratite na sajtu EU SHAI programa social-housing.euzatebe.rs, na Fejsbuk stranici EU u Srbiji, Tviter nalogu @eusrbija, i Instagram profilu @eusrbija.