Novi dom i ekonomsko osnaživanje za osetljive porodice u Pirotu

24. Maj 2024.

Pirot, maj 2024 - ‚‚Za mene je najznačajnije što smo dobili kuću, koja je i renovirana, pre smo živeli u lošim uslovima, svi smo bili u jednoj sobi i nismo imali ni kupatilo”, kaže Danilo, koji živi u naselju Temska u blizini Pirota i samohrani je otac petoro dece. 


Danilova porodica je dobila podršku kroz projekat ‚‚Socijalno stanovanje i aktivna inkluzija u Pirotu”, koji sprovodi Grad Pirot u okviru Programa ‚‚Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji. 

Pored novog i opremljenog doma Danilo je dobio i opremu za sticanje prihoda. ‚‚Dobio sam cepač za drva, a dobiću i dodatnu opremu, sa kojom ću moći i da cepam i da sečem drva”, objašnjava on.  


Kao deo mera aktivne inkluzije, Danilova deca su dobila i podršku u obrazovanju, koja im pomaže da lakše prate nastavu i savladaju gradivo iz različitih predmeta. Dijana, koja ide u sedmi razred, već je počela sa pripremama za prijemni ispit za srednju školu, a u slobodno vreme kaže da najviše voli da pravi slatkiše. 

‚‚Projekat mi je mnogo pomogao, posebno u periodu kada mi je bilo teže po pitanju stanovanja”, kaže Ljubisav, koji ima 21 godinu i korisnik je usluge Stanovanje uz podršku za mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite. 


Ljubisav je pored novog nameštaja i svih potrebnih kućnih aparata, u okviru projekta dobio i podršku u zapošljavanju, u vidu plaćene stručne prakse, za koju kaže da će mu značajno pomoći u daljem radu i usavršavanju. ‚‚Stažiranje u restoranu mi posebno znači zbog dodatnih finansija, a s ozbirom da već dugo radim u ugostiteljstvu, unapredio sam i svoje veštine u radu sa ljudima”, kaže on i dodaje kako bi u budućnosti voleo da otvori svoj kafić ili restoran. 

U okviru projekta u Pirotu, rekonstruisano je 20 kuća za najosetljivije romske porodice, kao i jedan stan za mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, a pored toga korisnici su podržani i kroz komplementarne mere aktivne inkluzije, uključujući opremanje kuća nameštajem i malim kućnim aparatima, podršku u obrazovanju, opremu za sticanje prihoda, sportsku i IT opremu i obuke za stručno usavršavanje. 

‚‚Imam plan da započnem svoj ketering, što će mi omogućiti da obezbedim deci i sebi sve što nam je potrebno”, kaže Vanja, koja živi u Pirotu sa mužem i dve ćerke. 


Vanja je u okviru projekta dobila podršku na sesijama za karijerno savetovanje i dodaje da da sada u rekonstruisanoj kući ima adekvatne uslove za život, ali i za dalje razvijanje svog poslovanja, kao i da joj je vrlo znači što će dobiti potrebnu opremu za rad. 


‚‚Završila sam obuku za manikir, a sada krećem na obuku za šminkanje i planiram da jednog dana zajedno sa svojom sestrom otvorim salon”, kaže Izabela. 

Izabela i Valentina u okviru projekta pohađaju obuke za stručno usavršavanje, koje će im pomoći da unaprede svoje veštine i pružiti im podršku u zapošljavanju i samozapošljavanju. 


Osim u Pirotu, projekti socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije se sprovode u još 18 gradova i opština u Srbiji sa ciljem da se obezbede adekvatna stambena rešenja za 360 najosetljivijih porodica, kroz izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju stanova i kuća. Evropska unija je za EU SHAI program opredelila 27 miliona evra, a projekat sprovodi UNOPS u Srbiji.  Korisnici su takođe podržani kroz komplementarne mere aktivne inkluzije, prilagođene individualnim potrebama, koje će značajno doprineti boljoj socijalnoj inkluziji. 


Fotografije: UNOPS Srbija, Udruženje građana Ternipe