Novo životno poglavlje za romske porodice u Valjevu

8. April 2024.

Međunarodni dan Roma: Slađana i Adam dele priče o svom životu 


Slađana živi u Valjevu sa svojom ćerkom Anastasijom, koja ide u drugi razred osnovne škole. Ima još dvoje starije dece, za koje kaže da je često posećuju. 

Ona je korisnica projekta ‚‚Moj novi dom”, koji sprovodi Grad Valjevo u okviru Programa ‚‚Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji. 


Na pitanje kako zamišlja svoj život za nekoliko meseci, Slađana odgovara: ‚‚Mnogo bolje. Zato što ćemo dobiti podršku u pronalaženju posla ili da sami nešto otvorimo i radimo kreativne stvari.” Slađana se bavi kreativnim radom i nada se da će u okviru projekta dobiti podršku, koja će joj omogućiti da unapredi svoje poslovanje, a trenutno sprema svoj najnoviji kreativni projekat pred uskršnje praznike. 

Pored podrške u zapošljavanju i samozapošljavanju, 20 osetljivih porodica u Valjevu će dobiti novi dom u novoj zgradi za socijalno stanovanje, ali će biti podržane i kroz komplementarne mere aktivne inkluzije, koje uključuju podršku u obrazovanju, psihosocijalnu podršku i zdravstvenu negu. 

Anastasija već pohađa radionice za decu gde dobija podršku u obrazovanju i učestvuje u različitim aktivnostima. ‚‚Tamo idem nekada pre škole, a nekada posle, radimo domaći i crtamo”, kaže Anastasija. Slađana kaže da joj mnogo znači što njena ćerka može i pored škole da pohađa druge aktivnosti, koje joj pomažu u učenju i gde provodi vreme sa svojim vršnjacima. 

‚‚Podrška mi najviše znači zbog dece, jer je njima potreban prostor, da bi učili i napredovali”, kaže Adam, koji ima 33 godine i živi u Valjevu sa svoje troje dece i ženom. 


Na obukama koje se održavaju u Centru za socijalni rad u Valjevu, Adam kaže da je saznao mnogo važnih informacija, ali da mu posebno znači podrška u obrazovanju za decu, ali i  bolji pristup zdravstvenoj zaštiti, pošto ima jedno dete sa zdravstvenim problemima. 

“Imam veliku nadu da će se stvari odvijati pozitivno. Ja planiram da otvorim svoju radnju koja će se baviti nekim sitnim popravkama, a deci će škola biti bliže i uslovi za život će nam zaista biti bolji.”

Adam objašnjava kako želi da otvori svoju radionicu za popravku telefona i elektronskih uređaja, a kroz projekat će dobiti potrebnu podršku i opremu za sticanje prihoda, što će doprineti dugoročnoj ekonomskoj sigurnosti za njega i njegovu porodicu.  

Osim u Valjevu, projekti socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije se sprovode u još 18 gradova i opština u Srbiji sa ciljem da se obezbede adekvatna stambena rešenja za 360 najosetljivijih porodica, kroz izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju stanova i kuća. Evropska unija je za EU SHAI program opredelila 27 miliona evra, a projekat sprovodi UNOPS u Srbiji.  Korisnici su takođe podržani kroz komplementarne mere aktivne inkluzije, prilagođene individualnim potrebama, koje će značajno doprineti boljoj socijalnoj inkluziji. 

Fotografije: UNOPS/Sanja Knežević