Osnaživanje žena kroz mere aktivne inkluzije u Žablju

30. Avgust 2024.

Tri korisnice projekta „Žabalj za održiva stambena rešenja i aktivnu inkluziju”, koji sprovodi opština Žabalj u saradnji sa Kancelarijom za inkluziju Roma AP Vojvodine i Centrom za proizvodnju znanja i veština govore na koji način su mere aktivne inkluzije u okviru projekta doprinele kvalitetu njihovog života i većoj sigurnosti za njihove porodice. 

Mira ima 31 godinu, sa svoje dvoje dece i mužem živela je u podstandardnom naselju „Boronj”. U okviru projekta Mira i njena porodica dobili su kuću, koja je u potpunosti renovirana i opremljena nameštajem i malim kućnim aparatima. 

„Ovo je za nas nešto sasvim novo i bolje. Imaćemo novu perspektivu, a naša deca neće morati da odrastaju u naselju, gde smo mi odrasli”, kaže ona. 


U Žablju je kupljeno i rekonstruisano deset kuća, za 10 najosetljivijih romskih porodica, koje su živele u neadekvatnim i nesigurnim uslovima u podstandardnom naselju „Boronj”. Pored novih domova, korisnici su podržani i kroz mere aktivne inkluzije. 


Mira je upisala časove vožnje i kaže: „Prvo sam mislila da ja to neću uspeti i da će mi biti jako teško. Kada sam krenula u školu, svaki čas mi je bilo sve zanimljivije. Učila sam noću zbog drugih obaveza i test sam položila iz prve.” 

Takođe, pored časova vožnje Mira pohađa obuku za stručno usavršavanje za poslastičara i planira da unapredi svoje veštine, kako bi mogla da razvije sopstveni biznis, a ističe i da će joj vozačka dozvola omogućiti da pored pravljenja kolača može samostalno da obavlja i dostavu. 


Sa ciljem pružanja podrške u obrazovanju i bolje socijalne inkluzije održane su i različite radionice i organizovani izleti za decu. Mira kaže da joj mnogo znači što njena deca učestvuju u ovim aktivnostima, koje im pomažu u učenju i gde provode vreme sa svojim vršnjacima i postaju samostalniji. 

Korisnici su pored obuka za stučno usavršavanje i podrške u obrazovanju, dobili i psihosocijalnu podršku, preventivne zdravstvene preglede, podršku u zapošljavanju, kao i opremu i alate za sticanje prihoda. 


„Stambena pomoć koju smo dobili, za nas stvara mnogo lakše i bolje uslove života. Zato što nam je blizu vrtić, škola, ambulanta...U staroj kući nemamo uslove za higijenu, ni kupatilo, a ovde ćemo imati jednostavno sve”, kaže Sofija, koja živi u Žablju sa svojom porodicom. 

Sofija pohađa obuku za frizera i ističe da je jako zadovoljna što će moći da radi u novom prostoru, ali i da ima dodatne prihode. Takođe, njen stariji sin je učestvovao u radionicama za podršku u obrazovanju i ona objašjava da mu je dodatno učenje mnogo pomoglo i da je popravio ocene u školi. 


„Za mene je najvažnije što smo dobili kuću. Jedva čekam da se uselim, da imam mir sa svojom decom i suprugom”, kaže Milanka, koja živi u naselju „Boronj” sa svojom porodicom. 

Ona u okviru projekta projekta pohađa i obuku za manikir i objašnjava da želi dodatno da se usavrši i da planira da odvoji prostor u svojoj novoj kući gde će moći da radi. 


Milankina deca učestvovala su u aktivnostima koje su organizovane u okviru projekta. Ona ističe da joj je posebno važno što će njeno starije dete sada krenuti u vrtić, što će doprineti tome da bude samostalnije, kao i da nauči nove stvari i da se druži sa vršnjacima. 


Osim u Žablju, projekti socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije se sprovode u još 18 gradova i opština u Srbiji sa ciljem da se obezbede adekvatna stambena rešenja za 360 najosetljivijih porodica, kroz izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju stanova i kuća. Evropska unija je za EU SHAI program opredelila 27 miliona evra, a projekat sprovodi UNOPS u Srbiji.  Korisnici su takođe podržani kroz komplementarne mere aktivne inkluzije, prilagođene individualnim potrebama, koje će značajno doprineti boljoj socijalnoj inkluziji.