Put od nekoliko koraka do novog doma i boljeg života

8. April 2023.

Miljana ima 27 godina i živi u romskom naselju u Svilajncu. Završila je srednju trgovačku školu. Miljana je samohrana majka, njena ćerka Petra ima sedam godina. 

Dan je sunčan, ali hladan. U naselju je užurbano - deca trče okolo, neko u radničkom odelu ide na posao na obližnje gradilište, neko nam prilazi jer stojimo sa predstavnicom Opštine za koju uvek ima zanimljivih pitanja, neko odlazi da izjavi saučešće porodici preminulog komšije. Miljana nam otvara vrata male, trošne kuće. Na krevetu su kese pune stvari koje čekaju njeno i Petrino preseljenje u stan koji dobijaju na korišćenje u novoizgrađenoj zgradi. Zgradu u kojoj će biti njihov novi dom i naselje u kojem trenutno žive deli samo jedna uska ulica, ali novi uslovi života ne bi mogli biti dalje od onih u kojima sada žive. Stan u koji će uskoro ući potpuno je opremljen novim nameštajem i kućnim aparatima.

Miljana Nestorović, foto UNOPS/Sanja Knežević

Miljana je korisnica projekta Novi domovi i inkluzivno okruženje za osetljive kategorije stanovništva u Svilajncu, koji je deo programa Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji (EU SHAI). Pored stana koji će dobiti na korišćenje, Miljana dobija i podršku u finansijskom osamostaljivanju i socijalnom uključivanju. Ona učestvuje u radionicama za unapređenje zapošljivosti u okviru kojih pohađa obuku za polaganje vozačkog ispita za B kategoriju. 

Romsko naselje u Svilajncu, foto UNOPS/Sanja Knežević

Nova zgrada za socijalno stanovanje u Svilajncu, izgrađena kroz EU SHAI program, foto UNOPS/Sanja Knežević

Osim u Svilajncu, projekti socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije se sprovode u još 18 gradova i opština u Srbiji, dok se mali infrastrukturni projekti koji se fokusiraju na unapređenje socijalne i komunalne infrastructure sprovode takođe u Svilajncu i u još četiri grada i opštine. Evropska unija je za EU SHAI program opredelila 27 miliona evra i on predviđa obezbeđivanje stambenih rešenja za pripadnike najosetljivijih društvenih grupa kroz izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju stanova/kuća. Za sve korisnike su obavezne i komplementarne mere aktivne inkluzije, koje će doprineti boljoj uključenosti korisnika u društvo. One podrazumevaju podršku u oblasti obrazovanja, unapređenja zapošljivosti, zapošljavanja i samozapošljavanja i pristupa različitim uslugama socijalne zaštite.