Stanovi i aktivna inkluzija za šest porodica iz osetljivih društvenih grupa u Kuli

23. Februar 2023.

Uz pomoć Evropske unije, Opština Kula je obezbedila stambena rešenja i mere aktivne inkluzije za prvu grupu od šest porodica kroz projekat Aktivni inkluzivni servis Kula

Predstavnici Opštine Kula, Delegacije Evropske unije u Srbiji i UNOPS-a danas su uručili ugovore i ključeve stanova namenjenih socijalnom stanovanju za šest porodica iz Kule koje pripadaju osetljivim društvenim grupama. 

Stanovi su obezbeđeni u okviru projekta Aktivni inkluzivni servis Kula (AktIS Kula), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Opština Kula u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Društvom za pomoć MNRO ‘’Plava ptica’’. Projekat je deo programa ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’. Šest porodica pripada prvoj grupi koja će, pored stambenog rešenja, dobiti i podršku u aktivnoj inkluziji. 

‘’Opština Kula je maksimalno posvećena brizi za naše najosetljivije sugrađane. Uz značajnu pomoć Evropske unije i sufinansiranje same Opštine, i u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad i Društvom ‘’Plava ptica’’, uspešno sprovodimo projekat Aktivni inkluzivni servis Kula, koji će obezbediti krov nad glavom za 16 porodica čiji članovi pripadaju najosetljivijim grupama: osobama sa invaliditetom, ženama žrtvama porodičnog nasilja, mladima bez roditeljskog staranja,’’ izjavio je predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić

On je naglasio da je za održivost podrške važno to što korisnici projekta, pored stambenih rešenja, dobijaju i podršku u pristupu javnim službama, obuke, karijerno vođenje i zapošaljvanje uz mentorstvo, obuku i zapošljavanje u socijalnom preduzeću osnovanom u okviru projekta Aktivni inkluzivni servis Kula. Prema njegovim rečima, Opština je posvećena i izradi i usvajanju Kodeksa dobrog upravljanja u aktivnom uključivanju.

Gerhard Zelcer, programski menadžer u Delegaciji EU u Srbiji, istakao je da je program Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji osmišljen da poboljša primenu socijalnih politika u Srbiji. Zahvalio se timu koji posvećeno sprovodi projekat Aktivni inkluzivni servis Kula, jer sinergija koja postoji između Opštine i njene partnerske organizacije omogućava postizanje važnih rezultata za sve korisnike projekta i osetljive grupe u Kuli.

Jelena Radičev, korisnica projekta Aktivni inkluzivni servis Kula, izrazila je zahvalnost za podršku koju je dobila kroz projekat. 

‘’Hvala Opštini, Centru za socijalni rad i Plavoj ptici što su prepoznali da nam treba podrška. Moje dvoje maloletne dece i ja smo žrtve nasilja u porodici. Dobili smo sređen i namešten stan u centru Kule, a deca sada imaju svoju sobu. Stan je svetao, sunce nam sija i deca su presrećna, krenuli smo u novi život. Zahvaljujem se svima koji su nam to omogućili i koji su uvek tu da nas saslušaju,’’ rekla je Radičev.


Prema rečima Dragane Milošević, predstavnice UNOPS-a i menadžerke programa ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’, koji se osim u Kuli, sprovodi u ukupno 19 gradova i opština, Evropska unija je opredelila 27 miliona evra za ovaj program koji će kroz izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju stanova i kuća obezbediti krov nad glavom za 379 porodica. Prateće mere aktivne inkluzije su ključne za održivost programa i one podrazumevaju podršku u obrazovanju, povećanju zapošljivosti, zapošljavanju i samozapošljavanju, i pristupu različitim uslugama socijalne zaštite.

Foto: UNOPS/Sanja Knežević