U Ljuboviji uz podršku Evropske unije useljeno 14 porodica u socijalne stanove

4. Jul 2023.

Danas je u Ljuboviji useljeno 14 porodica u novoizgrađene objekte za socijalno stanovanje. Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ (EU SHAI) obezbedio je kompletno nameštene i opremljene stanove za porodice koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama.

Ključeve novih stanova uručili su predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović, programski menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Gerhard Zalcer, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slavica Jelača, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, i menadžerka programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ i predstavnica UNOPS-a Dragana Milošević.


Događaj je otvorio predsednik Opštine Ljubovija rečima zahvalnosti partnerima koji su omogućili realizaciju projekta.

‘’Želim da se zahvalim Evropskoj uniji i UNOPS-u, EU SHAI programu, na saradnji i finansijskoj podršci. Drago mi je što sam u razgovoru sa učesnicima u današnjem događaju čuo dosta pohvala upućenih opštini Ljubovija, a posebno mojim saradnicima koji su posvećeno radili na tome da se ovaj projekat sprovede'' - naglasio je Jovanović.

Kao ilustraciju toga koliko je saradnja sa EU, UNOPS-om i nadležnim ministrastvima značajna, predsednik Opštine je istakao da je vrednost dva projekta koja se u Ljuboviji sprovode kroz EU SHAI program blizu milion evra, što je otprilike petina ukupnog godišnjeg budžeta opštine.
‘’Korisnici projekta ne dobijaju samo krov nad glavom, nego su i kroz ceo projekat uključeni u aktivnosti socijalne inkluzije, koje će im pomoći da se uključe u sredinu u kojoj žive i razviju svoje biznise. Korisnici su prošli kroz razne obuke, bili uključeni u rad javnih preduzeća, dobili su opremu i materijale za obavljanje sopstvene delatnosti. Pružili smo im oruđe da mogu da rade i zarade za sebe’’ - istakao je Jovanović.Ministar Žigmanov je čestitao opštini Ljubovija na uspešnoj realizaciji projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije. “Na ovaj način je potvrđena politika Republike Srbije, da smo mi socijalno osetljiva država kada je u pitanju pravednost i stvaranje uslova za ravnopravni život svih građana. Jednakost u uslovima stanovanja je jedna od mera u celovitoj integraciji građana koji pripadaju osetljivim grupama.’’ Ministar se zahvalio i Evropskoj uniji i istakao da građani Srbije doživnjavaju Evropsku uniju kao svoju partnersku zajednicu.

Gerhard Zalcer, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je da je EU za program ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj iknluziji’’ izdvojila 27 miliona evra, i da je on osmišljen da poboljša sprovođenje socijalnih politika u Srbiji. Zalcer je podelio svoje zadovoljstvo prilikom da prisustvuje useljenju 14 porodica u nove, potpuno nameštene i opremljene stanove, jer je to, prema njegovim rečima, podrška Evropske unije na delu. ‘’Posebno bih da se zahvalim timu koji posvećeno sprovodi projekat jer sinergija između Opštine Ljubovija i njenih partnerskih organizacija omogućava postizanje važnih rezultata za osetive grupe u ovoj opštini’’, zaključio je Zalcer.Opština Ljubovija je specifična po tome što se u njoj sprovode dva projekta koja su deo programa ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji''. Jedan od njih je upravo projekat u okviru kog su izgrađeni stanovi u koje su se korisnici danas uselili. Drugi projekat pripada grupi infrastrukturnih projekata manjeg obima, koji su fokusirani na unapređenje komunalne i socijalne infrastrukture u podstandardnim naseljima. Ukupna donacija Evropske unije za ova dva projekta u Ljuboviji je oko 846,000 evra.

Slavica Jelača, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zahvalila se donatoru i UNOPS-u na podršci u realizaciji EU SHAI programa. “Korisnicima želim lep život u novim domovima i sa osnaženim iskustvima i znanjima koje su u toku ovog projekta stekli. Opština Ljubovija je odličan primer u realizaciji ovakvih projekata, koji bi ostale opštine trebalo da slede’’, istakla je Jelača.Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić naglasio je da svaki građanin ima pravo da živi u uslovima koji su dostojni civilizovanog čoveka 21. veka. “Odgovornost jedne države ogleda se u odnosu prema najugroženijim kategorijama stanovništva i zato mi je drago što će u ovim objektima dom naći i pripadnici romske nacionalne manjine. Ključ za uspešnu integraciju Roma je na lokalnom nivou i zato bih da se zahvalim Opštini Ljubovija, Evropskoj uniji i UNOPS-u što su omogućili da se ovaj projekat sprovede’’ - istakao je Nakić.Prema rečima Dragane Milošević, predstavnice UNOPS-a, koji sprovodi program ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’, UNOPS je u potpunosti posvećen svojoj misiji - da pomogne ljudima da izgrade bolji život i državama da ostvare mir i održivi razvoj. 
‘’Današnji događaj, useljenje u nove domove je prilika da životi naših korisnika na dostojanstven način krenu jednim novim putem. Pored ovih 14 porodica koje se danas useljavaju, u Ljuboviji je još devet porodica dobilo mogućnost da njihova privatna imovina bude rekonstruisana i da dobiju nove uslove za život. Sve porodice su bile vrlo aktivno uključene u mere socijlne inkluzije, što znači unapređenje znanja, veština, što će omogućiti porodicama da zarađuju i da žive mnogo bolje’’ - zaključila je Milošević.Prisutnima se obratila i Ilinka Marković, korisnica programa, i rekla da je veoma srećna zbog stana koji je dobila. Zahvalila se Opštini Ljubovija, Evropskoj uniji i Centru za socijalni rad na podršci i pomoći da dobije krov nad glavom.

Evropska unija je za program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ opredelila 27 miliona evra, i on se, pored Ljubovije, sprovodi u još 18 gradova i opština u Srbiji. U okviru ovog Programa, 381 porodica dobija krov nad glavom i podršku u aktivnoj inkluziji.