U Loznici uz pomoć Evropske unije useljeno 14 porodica u socijalne stanove

31. Maj 2023.

Danas je u Loznici useljeno 14 porodica u novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje. Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ obezbedio je kompletno nameštene i opremljene stanove za romske porodice iz Loznice

Ključeve novih stanova uručili su gradski menadžer Loznice Dejan Stalović, menadžerka programa u Delegaciji EU u Srbiji Mirjana Maksimović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slavica Jelača i direktor programa u Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge Marko Vujačić.


Gradski menadžer je otvorio događaj rečima zahvalnosti Evropskoj uniji kao donatoru i svima koji su učestvovali u realizaciji projekta.

‘’Danas ćemo zahvaljujući donaciji Evropske unije useliti 14 porodica. Ukupno 51 osoba će ući u svoj novi dom. Vodili smo računa da stanovi budu i namešteni i opremljeni, a pružili smo im i snažnu podršku u ekonomskom osnaživanju i povećanju zapošljivosti svakog korisnika. Dragi stanari, neka vam je srećan novi početak. Neka vam u ovom novom okruženju svaki dan bude pun ljubavi, sloge, poštovanja’’, rekao je Stalović.

Mirjana Maksimović iz Delegacije EU u Srbiji naglasila je da ovaj projekat predstavlja konkretan rezultat onoga što EU radi u Srbiji, u sradnji sa Vladom Republike Srbije i lokalnim samoupravama. “U program ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ je uloženo 27 miliona evra, a donacija EU za projekat u Loznici je preko pola miliona evra, dok je grad Loznica sufinansirao projekat sa oko 170,000 evra. Strateška ideja i opredeljenje EU je da se Republika Srbija i narednih godina podrži u ovako važnim projektima.”


Marko Vujačić, direktor programa u višedržavnoj kancelariji UNOPS-a u Srbiji, koji sprovodi program ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ zahvalio se svim partnerima koji su omogućili uspešno realizaciju ovog projekta. “Ovde se ne radi samo o infrastruktiri već se aktivno radi i na merama socijalnog uključivanja. Ovaj širi program takođe uključuje i jačanje kapaciteta nacionalnih institucija da sprovode politike i mere socijalnog uključivanja. Veoma sam srećan što sam danas svedok useljenja ovih 14 porodica u novoizgrađenu zgradu socijalnog stanovanja. Vi ne ulazite samo u nove stanove, već u novu fazu svog života – onu sa više predvidljivosti, sigurnosti, potencijala za napredovanje. Misija UNOPS-a upravo i jeste da pomogne ljudima da izgrade bolji život i državama da ostvare mir i održivi razvoj.


Četrnaest lozničkih porodica sa ukupno 51 članom, koje danas dobijaju krov nad glavom, aktivno su podržane i u obrazovanju, zapošljavanju i samozapošljavanju, pristupu uslugama socijalne i zdravstvene zaštite.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić zahvalio je Evropskoj uniji što podržava osnaženje romske nacionalne manjine u Srbiji. “Pravo na adekvatno stanovanje je osnovno ljudsko pravo. Ovaj projekat je i pokazatelj da Srbija postaje mesto boljeg života ne samo za Rome, već i za daruge socijalno ugrožene kategorije.’’ On je dodao da ga raduje što vidi veliki broj dece koje će se useliti u nove stanove, jer će sada imati mnogo bolje uslove da uče i da se školuju. 


Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović naglasio je da je projekat u Loznici primer inkluzije najugroženijih na delu. 

‘’Pored podrške u stanovanju, porodice su dobile i podršku u vidi obuka i opreme za pokretanje sopstvenog biznisa, dakle jedan paket mera kojima osnažujemo porodicu u punom kapacitetu. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je izradilo nacionalnu Strategiju za socijalno ukljucivanje Roma i Romkinja za period 2022-2030. i Akcioni plan za primenu Strategije za period 2022-2024, a Vlada usvojila ova strateška dokumenta. Upravo današnja podrška porodicama kroz stambeno zbrinjavanje jeste implementacija Strategije. Moramo nastaviti sa ovakvim programima još više, uvesti maksimalnu konkretizaciju u pristupu rešavanja problema sa kojima se susreću građani i građanke romske nacionalnosti, ali i sve druge društveno osetljive kategorije. Odgovornost moraju da pokažu svi, kako država, tako i međunarodne organizacije’’ - zaključio je Jovanović.

Prisutnima se obratio i Fadil Mujić, jedan od korisnika projekta, i zahvalio se gradu Loznici i Evropskoj uniji koji su omogućili da se danas useli u novi stan, koji će mnogo značiti celoj njegovoj porodici.

Evropska unija je za program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ opredelila 27 miliona evra, i on se, pored Loznice, sprovodi u još 18 gradova i opština u Srbiji. U okviru ovog Programa, 381 porodica dobija krov nad glavom i podršku u aktivnoj inkluziji.