U Raški uz podršku Evropske unije useljeno 18 porodica u socijalne stanove

23. Avgust 2023.

Danas je u Raški useljeno 18 porodica u novoizgrađene objekte za socijalno stanovanje. Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ (EU SHAI)  obezbedio je kompletno nameštene i opremljene stanove za porodice koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama.

Ključeve novih stanova uručili su predsednik Opštine Raška Nemanja Popović, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Gerhard Zalcer, v.d. Pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Tatjana Milenković, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Rejhan Kurtović, i predstavnica višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji i menadžerka EU SHAI programa Dragana Milošević.


Događaj je otvorio predsednik Opštine Raška Nemanja Popović i podelio zadovoljstvo što će se danas, u okviru projekta „Gradimo i radimo za inkluzivnu Rašku – Evropski program stambene podrške i aktivnog uključivanja“, u kompletno opremljene novoizgrađene objekte za socijalno stanovanje u naselju Kučevski lug useliti 18 porodica koje pripadaju romskoj zajednici.

‘’Četrdeset pet osoba danas će dobiti krov nad glavom, ali i sigurnost da hrabro nastave u nove životne pobede. Kada govorimo o inkluziji Roma i Romkinja na lokalnom nivou ne možemo očekivati njihovu potpunu integraciju u sistem obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i zapošljavanja bez obezbeđivanja adekvatnih uslova stanovanja’’ - istakao je Popović.

Kako je naveo, kroz ovaj program sprovedene su i mere inkluzije zahvaljujući kojima su deca uključena u vrtić, pripremni predškolski program i osnovno obrazovanje. 

‘’Korisnici su dobili podršku za jačanje kapaciteta porodice i ostvarivanje prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, obuku za vožnju, kao i obuku za tražena zanimanja. Posebnu zahvalnost na saradnji i posvećenosti dugujemo donatoru projekta Evropskoj Uniji, nadležnim ministarstvima, kao i UNOPS-u, koji implementira program u Srbiji’’ - zaključio je Popović.


Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Gerhard Zalcer istakao je da je za sve prisutne ovo emotivan momenat, a posebno za one koji će od danas imati novi dom. ‘’Program ‘’Podrška Evropske Unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ osmišljen je da poboljša primenu politke socijalne inkluzije u Srbiji i obezbedi održiva stambena rešenja za najosetljiviju poplulaciju’’ - naglasio je Zalcer. 

Prema njegovima rečima, Evropska Unija izdvojila je 27 miliona evra za sprovođenje ovog Programa, a kancelarija Ujedinjenih Nacija za projektne usluge (UNOPS) izabrana je da ga sprovede u Srbiji.

‘’Želeo bih da se zahvalim timu koji posvećeno sprovodi projekat, Opštini Raška, Centru za socijalni rad Raška i svim ostalim partnerima jer sinergija koja postoji između njih omogućava postizanje važnih rezultata za sve korisnike projekta i osetljive grupe u Raški’’ - istakao je Zalcer.


Donacija Evropske unije za sprovođenje projekta u Raški iznosi 823.000 evra, i on će obuhvatiti ukupno 27 porodica, koje će dobiti stambenu i podršku u aktivnoj inkluziji.

Tatjana Milenković, v.d. Pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poželela je sreću korisnicima na novom početku. ‘’Ovaj i svaki sledeći sličan projekat je potvrda dobre državne politike. Nadam se da će porodice koje se danas useljavaju iskoristiti ovu priliku za novi početak. Posebno mi je drago što danas vidim mnogo mladih ljudi koji kreću novim putem’’ - naglasila je Milenković.


Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Rejhan Kurtović istakao je da Vlada Republike Srbije vodi odgovornu politiku u svim sektorima društva. ‘’Između ostalog, zajedničkim snagama delujemo na poboljšanje i inkluziju svih marginalizovanih grupa u svim društvenim sferama u Republici Srbiji. To je veoma bitno, jer odgovarajućim stambenim rešenjima osiguravamo budućnost i prosperitet najosetljivijim kategorijama stanovništva“, rekao je Kurtović. 

On se zahvalio svim donatorima i partnerima, predstavnicima resornih ministarstva, lokalne samouprave i organizacija civilnog društva bez kojih, kako je rekao, ne bi bilo moguće realizovati sve ono što se kroz ovaj Program postiglo i ostvarilo.

„Uz pomoć ovog projekta stvoreni su najznačajniji preduslovi za početak novog života i prosperitet pripadnika osetljivih grupa, i uz to podstrek za još niz aktivnosti i mera koje doprinose njihovom integrisanju u normalne životne tokove naše zajednice“ - zaključio je Kurtović.


Dragana Milošević, predstavnica višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji, koja sprovodi program ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, zahvalila se svima na saradnji koja je dovela do postizanja odličnih i važnih rezultata. ‘’UNOPS radi svuda po svetu. Njegova misija je da pomogne ljudima da izgrade bolji život i državama da ostvare mir i održivi razvoj. Smatram da smo svi zajedno pokazali da smo tom cilju bili posvećeni i da smo tako došli do rezultata’’ - istakla je Milošević.

Ona se posebno obratila i porodicama koje se danas useljavaju u nove domove. ‘’Vama, drage porodice, hvala na strpljenju. Svi znamo kako je ovo izgledalo pre oko dve i po godine, kada smo počeli da razgovaramo o tome da na ovoj padini izgradimo ovako lepe objekte. Od srca vam želim da napredujete još više - da vaša deca redovno idu u školu, da se zapošljavate, da sve ono što ste dobili kao podršku u ovom Programu postane još bolje’’ - rekla je Milošević.


Mira Jovičić, korisnica Programa koja se danas useljava u novi stan, istakla je da je živela sa svekrvom i unukom u teškim uslovima, u jednoj sobi bez kupatila. ‘’Baraka mi je izgorela od temelja do krova, tako da sam ostala na ulici. Moja unuka Helena je sada dobila podršku u školi. Ja sam prošla obuku za radnika na održavanju higijene i sada mogu da se zaposlim, kako bih Heleni i sebi omogućila bolju budućnost. Zahvaljujem se svima, najviše Opštini Raška i donatorima, što su omogućili nama Romkinjama i Romima da u Raški možemo srećno da živimo’’ - rekla je Jovičić na kraju svog obraćanja.


Evropska unija je za program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ opredelila 27 miliona evra, i on se, pored Raške, sprovodi u još 18 gradova i opština u Srbiji. U okviru ovog Programa, 381 porodica dobija krov nad glavom i podršku u aktivnoj inkluziji. Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge - UNOPS.