U Šapcu uz podršku Evropske unije useljene 23 porodice u socijalne stanove

13. Jul 2023.

Danas su u Šapcu useljene 23 porodica u novoizgrađene objekte za socijalno stanovanje. Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ (EU SHAI) obezbedio je kompletno nameštene i opremljene stanove za porodice koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama. 

Ključeve novih stanova uručili su gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, predstavnica Delegacije EU u Srbiji Elvira Angulo Rodrigez, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Pajkić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, i predstavnica višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji Daliborka Kolar.

Događaj je otvorio gradonačelnik Šapca rečima zahvalnosti partnerima koji su omogućili realizaciju projekta.


Izražavajući zadovoljstvo što će 70 građana Šapca dobiti krov nad glavom, gradonačelnik Aleksandar Pajić je naglasio da su za Šabac građani prioritet. “Upravo zbog toga, mi smo sa Evropskom unijom finansirali ovaj projekat koji je vredan preko milion i sto hiljada evra. Šabac je iz svog budžeta izdvojio više od 250,000 evra, a EU je donirala 850,000 evra. Nove domove danas dobijaju četiri najosetljivije grupe stanovništva, to su žene žrtve porodičnog nasilja, mladi koji izlaze iz programa socijalne zaštite, Romi i osobe sa invaliditetom. Mi smo se potrudili da ovaj projekat bude održiv i u tom smislu radimo obuke, omogućavamo samostalno zapošljavanje, ukratko - omogućavamo ljudima da imaju svoje parče hleba”, rekao je Pajić.


Predstavnica Delegacije EU u Srbiji Elvira Angulo Rodrigez se osvrnula na ukupnu podršku Evropske unije najosetljivijim građanima Srbije.

‘’Kroz program Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, vredan 27 miliona evra, Evropska unija zajedno sa partnerima obezbeđuje održiva stambena rešenja upotpunjena merama aktivne inkluzije za najosetljivije stanovništvo. EU je najveći donator u Srbiji u svim oblastima, a posebno u socijalnoj inkluziji. Samo u poslednjih pet godina EU je donirala i uložila preko 115 miliona evra za poboljšanje životnog standarda najugroženijih. Ali količina novca nije važna. Ono što je važno jeste da smo tim novcem realizovali više od 60 projekata i da smo poboljšali živote više od 15 000 ljudi širom zemlje.’’

Govoreći o današnjem useljenju 23 porodice u nove stanove, predstavnica EU je izrazila uverenje da je odgovarajući dom prvi korak ka boljem životu

‘’Osećam privilegiju da podelim ovaj trenutak sa ovim porodicama i da vidim kako Evropska unija može da ima direktan i neposredan uticaj na živote ljudi’’, dodala je Angulo Rodrigez. Ona je svim korisnicima poželela dug i srećan život u novim stanovima.


Daliborka Kolar, predstavnica višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji, navela je da UNOPS širom sveta sprovodi projekte koji nastoje da omoguće ljudima bolji život i zdrav i napredan razvoj zemalja. “Ovaj program, pored socijalnog stanovanja, omogućava i aktivnu inkluziju korisnika u još 18 opština i gradova širom Srbije i kroz njega će 381 porodica, uključujući i ove 23 porodice, započeti jedan kvalitetniji život, koji podrazumeva ne samo krov nad glavom koji je osnova zdravog života, već uključuje i niz aktivnih mera zapošljavanja, samozapošljavanja, daleko boljeg i direktnijeg pristupa kako zdravstenim tako i socijalnim uslugama i psihosocijalnoj podršci”, zaključila je Kolar i na kraju istakla uspešnu saradnju sa lokalnom samoupravom, resornim ministarstvima i Evropskom unijom, gde su svi funkcionisali kao jedan skladan tim.

“Program Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji je najbolji pokazatelj da se Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja implementira na najbolji način u segmentu koji se odnosi na obezbeđenje stambeno-komunalnih uslova za pripadnike romske nacionalne manjine. Ovaj projekat pokazuje i da Srbija postaje sve bolje mesto za život ne samo Roma, nego i građana koji spadaju u posebno osetljive kategorije stanovništva”, rekao je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, i zahvalio se Gradu Šapcu na odvajanju sredstava za ovaj projekat i Evropskoj uniji na nesebičnim donacijama za brojne projekte usmerene na inkluziju Roma i unapređenje položaja romske zajednice.


Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Pajkić je istakao da je kroz projekat rešeno jedno od ključnih životnih pitanja - stambeno pitanje. “Mislim da je lepota ovog projekta u gledanju napred, u budućnost, i to što je adekvatnim obukama ostvarena ideja o finansijskoj nezavisnosti”, dodao je Pajkić. 

Ministar Tomislav Žigmanov je istakao da ovakav projekat pokazuje da je “Srbija država u kojoj će se ostvariti socijalna pravednost’’. “Grad Šabac je pokazao visoku osetljivost za ostvarivanje socijalne pravednosti, stvaranje jednakih šansi za one koji su iz nekih razloga u zakinutom, neravnopravnom položaju’’, zaključio je Žigmanov. 


Korisnica projekta Jelena Đukanović je rekla da joj je velika čast što ima priliku da se zahvali u svoje i u ime svih korisnika projekta u Šapcu svim organizacijama uključenim u projekat jer su doprinele rešavanju njihovog stambenog pitanja. ‘’Mi smo tu da opravdamo poverenje koje nam je dato jer smo izabrani kao korisnici ovih stambenih jednica. Veliku zahvalnost dugujemo donatorima, Evropskoj uniji, gradskoj upravi Grada Šapca i svim ljudima koji su velikog srca učestovali u realizaciji ovog projekta. Hvala na iskazanom senzibilitetu za osetljivu populaciju, to je na mene najjači utisak ostavilo - ta podrška osobama kojima je ovaj vid pomoći bio najpotrebniji’’, dodala je Đukanović u svom obraćanju prisutnima.


Evropska unija je za program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ opredelila 27 miliona evra, i on se, pored Šapca, sprovodi u još 18 gradova i opština u Srbiji. U okviru ovog Programa, 381 porodica dobija krov nad glavom i podršku u aktivnoj inkluziji. Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge - UNOPS.