U Svilajncu uz pomoć Evropske unije useljeno 25 porodica u socijalne stanove

13. Jun 2023.

Danas je u Svilajncu useljeno 25 porodica u novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje. Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ obezbedio je kompletno nameštene i opremljene stanove za porodice koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama. 

Ključeve novih stanova uručili su predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, šefica prvog odseka opreacija u Delegaciji EU u Srbiji Elvira Angulo Rodrigez, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, i direktor programa u Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge Marko Vujačić.


Događaj je otvorio predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović rečima zahvalnosti u ime svih građana Svilajnca svima koji su omogućili realizaciju projekta u okviru kog je izgrađena zgrada za socijalno stanovanje.

‘’Mislim da smo danas na kraju jednog velikog projekta i ljudi koji danas dobijaju ključeve počinju novi život. Većina njih je desetinama godina živela potpuno neuslovno i tražili su priliku da, kao i svi drugi stanovnici opštine Svilajnac, žive u boljim uslovima. Danas, po predaji ključeva, ova deca će dobiti dobar prostor za svoj život, za učenje, da žive ravnopravno kao i njihovi drugari u ostatku Svilajnca. Ovo je Evropska unija na delu i ja sam zahvalan što je dosta sredstava uloženo na teritoriji naše opštine. Zahvalio bih se i Centru za socijalni rad i celoj opštinskoj upravi i UNOPS-u koji je sa nama gradio ovaj projekat’’, rekao je Milanović.


Dvadesetpet svilajnčanskih porodica sa ukupno 70 članova, koje danas dobijaju krov nad glavom, aktivno je podržano i u obrazovanju, zapošljavanju i samozapošljavanju, pristupu uslugama socijalne i zdravstvene zaštite.

Elvira Angulo Rodrigez, šefica prvog odseka operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, naglasila je da je današnji događaj opipljivi rezultat podrške EU socijalnoj inkluziji. 

‘’Promovišemo jednakost, solidarnost, toleranciju, inkluziju - ukratko, pravo na pristojan život. Socijalna inkluzija je izuzetno važna Evropskoj uniji jer su socijalna kohezija i ljudska prava među osnovnim evropskim vrednostima. Uvek ćemo se boriti za jednake mogućnosti za svakog građanina Evrope. EU je najveći donator u Srbiji, i takođe najveći donator u oblasti socijalne inkluzije’’, dodala je Angulo Rodrigez.

Ona je takođe dodala da je EU samo u poslednjih pet godina donirala i uložila preko 115 miliona evra u poboljšanje životnog standarda najosetljivijeg stanovništva. 

‘’Verujemo da je stanovanje prvi korak ka boljem životu i drago mi je što smo u prilici da ga obezbedimo za veliki broj građana Srbije. Korisnici projekta u Svilajncu, pored ovih stanova, dobijaju i podršku u aktivnoj inkluziji, koja podrazumeva podršku u obrazovanju, povećanju zapošljivosti, zapošljavanju, opremanje domaćinstava nameštajem i kućnim aparatima, psihološku i pravnu podršku,’’ zaključila je predstavnica Delegacije EU u Srbiji.


Marko Vujačić, direktor programa u UNOPS-u, koji relazuje program ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’, naglsaio je da UNOPS u Srbiji radi 23 godine i tokom tog perioda je, uz podršku donatora, a posebno Evropske unije, i u saradnji sa Vladom Republike Srbije, sproveo gotovo 1,500 projekata sličnih projektu u Svilajncu. 

‘’Zahvaljujem se na prilici da budemo deo projekata koji brinu o najosetljivijim društvenim grupama. Hvala Evropskoj uniji na dugogodišnjem poverenju i na podršci koja je omogućila realizaciju ovih aktivnosti. Projekat u Svilajncu je deo jedne šire inicijative, u okviru koje se projekti socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije sprovode u još 18 mesta u Srbiji. Taj program je deo evropskih integracije naše zemlje, ali najvažniji su konkretni postignuti rezultati.’’

Vujačić je, obraćajući se korisnicima, izrazio uverenje da oni danas ne dobijaju samo ključeve novih domova, već i više predvidljivosti i sigurnosti.


Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić izario je zadovoljstvo zbog završetka projekta koji će Romima u Svilajncu omogućiti dostojanstven život i podršku u poboljšanju kvaliteta života, a posebno u obrazovanju i zaštiti zdravlja. 

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, istakao je značaj toga što je Opština Svilajnac prepoznala potrebe najosetljivijeg stanovništva i u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama i lokalnim institucijama realizovala projekat u okviru kog se 25 porodica danas useljava u nove domove. Žigmanov se posebno zahvalio Evropskoj uniji koja je omogućila da se izgradi nova zgrada za socijalno stanovanje. 

‘’Socijalna integracija romske zajednice podrazumeva i poboljšanje uslova stanovanja, izlazak iz neformalnih, podstandardnih naselja i boravak u prostoru koji podrazumeva vodu, struju, grejanje. Međutim, tu se socijalna integracija ne završava. Potrebno je podržati obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, povećati zapošljivost’’, zaključio je Žigmanov.


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izrazio je zadovoljstvo što je, zahvaljujući sinergiji države, lokalnih institucija, Evropske unije i UNOPS-a, najosetljivijim društvenim grupama obezbeđen dostojanstven život. Ministar je posebno istakao važnost osnaživanja korisnika projekta u Svilajncu da postanu samostalni i finansijski nezavisni kroz povećanje mogućnosti da se zaposle ili pokrenu sopstveni posao.  

Prisutnima se obratio i Saša Stanisavljević, jedan od korisnika projekta, i zahvalio se svima koji su omogućili da se njegova porodica useli u novi dom. 

‘’Ja sam samohrani otac, sa decom živim bez struje i vode. Presrećan sam što će mi deca od danas živeti u normalnim uslovima, što će imati svoju sobu. Zahvaljujem se mnogo učitelju koji kroz ovaj projekat pomaže deci u učenju, i zahvaljujem se za zdravstvene preglede koji su mi omogućeni’’, rekao je Stanisavljević.

Evropska unija je za program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ opredelila 27 miliona evra, i on se, pored Svilajnca, sprovodi u još 18 gradova i opština u Srbiji. U okviru ovog Programa, 381 porodica dobija krov nad glavom i podršku u aktivnoj inkluziji.