U Vrnjačkoj Banji uz podršku Evropske unije useljeno 20 porodica u socijalne stanove

26. Jun 2023.

Danas je u Vrnjačkoj Banji useljeno 20 porodica u novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje. Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ obezbedio je kompletno nameštene i opremljene stanove za porodice koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama iz Vrnjačke Banje. 

Ključeve novih stanova uručili su predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, programski menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Gerhard Zalcer, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Krsto Janjušević, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, i menadžerka programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ i predstavnica UNOPS-a Dragana Milošević.


Događaj je otvorio predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović rečima zahvalnosti partnerima koji su omogućili realizaciju projekta.

"Uz podršku naših partnera, a mogu slobodno reći i prijatelja koji su danas sa nama, uspeli smo zajedno da uspešno realizujemo projekat "Dostojanstven život– doprinos socijalnoj inkluziji Roma i drugih marginalizovanih grupa kroz unapređenje stanovanja i mere socijalne integracije u opštini Vrnjačka Banja“ kojim, baš kako i sam naziv govori, obezbeđujemo dostojan život za 23 porodice koje žive na teritoriji naše opštine, odnosno održiva stambena rešenja praćena merama aktivne inkluzije za najugroženiju populaciju. 


Predsednik opštine je istakao da je izgradnjom stambenog objekta po standardima Evropske unije, građanima omogućeno da započnu novo životno poglavlje u lepšem, ugodnijem i prijatnijem ambijentu. 

‘’Pored izgrađenih i opremljenih stambenih jedinica, izgrađeno je i dečije igralište za koje verujem da će svakodnevno biti ispunjeno dečijim osmesima i igrom", zaključio je Đurović.

Ministar Žigmanov je pohvalio napore opštine na zbrinjavanju socijalno najugroženijeg stanovništva. “Uz podršku partnera i UNOPS-a napravljena je ova zgrada za 20 porodica, sa programima koji će doprineti kvalitetnijoj integraciji dela stanovništva opštine, biti podrška i zaštita kada su u pitanju druge grupe i na taj način delom osvedočiti temeljno opredeljenje Vlade Republike Srbije, a to je da ravnopravnost svih građana mora biti ostvarena u potpunosti, da istorijske neravnopravnosti koje smo zatekli moraju biti isključene iz društva i da svim građanima bez obzira na etnički, socijalni status, bez obzira jesu li bili žrtve nekog oblika nasilja omogućimo jednake šanse i omogućimo dostojanstven život.”


Gerhard Zalcer, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je da je EU za program ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj iknluziji’’ izdvojila 27 miliona evra, i da je on osmišljen da poboljša sprovođenje socijalnih politika u Srbiji. Zalcer je podelio svoje zadovoljstvo prilikom da prisustvuje useljenju 20 porodica u nove, potpuno nameštene i opremljene stanove, jer je to, prema njegovim rečima, podrška Evropske unije na delu.

Donacija Evropske unije za sprovođenje projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u Vrnjačkoj Banji iznosi 740,000 evra, a deo finansiranja u iznosu od 115,000 evra je obezbedila Opština.


Krsto Janjušević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ocenio je da je ovo izuzetno važan projekat. “I danas kada uručujemo ključeve pripadnicima romske nacionalne manjine, ženama žrtvama porodičnog nasilja, zatim mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, svedoci smo puta od osobe sa socijalnim potrebama do lica koje ima dostojanstven život, i koji ne bi bilo lako preći da nismo zajedno i kvalitetno radili na ovom projektu’’, zaključio je Janjušević.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić naglasio je da svaki građanin ima pravo da živi u uslovima koji su dostojni civilizovanog čoveka 21. veka. “Svakako da se odgovornost jedne vlasti ogleda u odnosu prema najugroženijim kategorijama stanovništva i ova zgrada je samo jedan od pokazatelja da Srbija iz dana u dan postaje sve bolje i bolje mesto za život ne samo Roma, već i građana koji spadaju u druge društveno osetljive kategorije stanovništva. Značaj ovog projekta je i u tome što je praćen merama aktivne inkluzije, što će se odrasli zaposliti, što će deca biti uključena u obrazovni sistem”, dodajući da je veoma značajno što u zgradi ne žive samo Romi već i pripadnici većinskog stanovništva, što je pravi model inkluzije.


Prema rečima Dragane Milošević, predstavnice UNOPS-a, koji sprovodi program ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’, UNOPS je strastveno posvećen svojoj misiji - da pomogne ljudima da izgrade bolji život i državama da ostvare mir i održivi razvoj. 

‘’Zato smo danas srećni što smo deo velikog koraka u životima ovih ljudi i što kontinuirano podržavamo srpske nacionalne i lokalne institucije i Evropsku uniju u obezbeđivanju bolje budućnosti i nade za one kojima je potrebna. Ne ostavljamo nikoga iza sebe’’, rekla je Milošević.

‘’Dok se danas divimo ovoj novoizgrađenoj zgradi iza nas, ne smemo zaboraviti da je ono što ovaj program čini održivim upravo podrška korisnicima u zapošljavanju, samozapošljavanju, pristupu uslugama zdravstvene i socijalne zaštite, psihosocijalna podrška, opremanje stanova nameštajem i kućnim aparatima. Krov nad glavom je polazna osnova za uključivanje naših korisnika u društvo. Program ''Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji'' pravi i dodatni, ključni korak ka obezbeđivanju dostojanstvenog života za pripadnike najosetljivijih grupa, one kojima je podrška najpotrebnija’’, zaključila je Milošević. 


Prisutnima se obratila i Sonja Ibić, korisnica programa, i rekla da je veoma srećna zbog stana koji je dobila i u kome će živeti sa porodicom. “Ja sam živela u lošim uslovima. Kada je padala kiša curelo je sa svih strana, nisam imala ni vodu, ni kupatilo,” dodavši da je njen sin, u okviru projekta, završio obuku za keramičara, da će dobiti opremu za rad, a da sada već radi i zarađuje za porodicu.


Evropska unija je za program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ opredelila 27 miliona evra, i on se, pored Vrnjačke Banje, sprovodi u još 18 gradova i opština u Srbiji. U okviru ovog Programa, 381 porodica dobija krov nad glavom i podršku u aktivnoj inkluziji.